Pozytywny wpływ ziół na nasz organizm, oraz więcej o tym jak wykorzystać zioła w kuchni. Dziś majeranek i estragon 10.03.2022
1003.2022
Majeranek
Majeranek to często polecane zioło na wrzody żołądka i dwunastnicy, działa leczniczo, a oprócz tego chroni przewód pokarmowy. Olejki eteryczne zawarte w majeranku pozytywnie wpływają na łagodzenie objawów kaszlu. Wykazują działanie wykrztuśne, dzięki czemu pozwalają usunąć zalegającą wydzielinę z górnych dróg oddechowych. Majeranek ma także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego może być stosowany w zakażeniach drobnoustrojami. Dodatkowo napar z majeranku pomaga zredukować ból gardła, zwłaszcza gdy płukanka zostaje zastosowana na początku infekcji.
Co dobrego z dodatkiem majeranku
Majeranek pobudza trawienie, a zatem pasuje do wszelkiego rodzaju mięs - dziczyzny, wieprzowiny i czerwonego mięsa drobiu, czyli kaczki, gęsi i perliczki. Dobrze komponuje się w zapiekance ziemniaczanej, jak i w pieczonych w miodzie marchewkach czy korzeniach pietruszki.
Duszona kapusta biała lub czerwona zyska, jeśli dodamy do niej majeranek. Majeranek z czosnkiem uzupełni także smak zapiekanej brukselki lub pieczonych plastrów kapusty. Leśne grzyby - borowiki z majerankiem również smakują wybornie.
Napar z majeranku ma nie tylko wspomagać w leczeniu – można go pić także dla smaku. Do takiego napoju można dodać miodu, soku z malin, syropu figowego, plasterków jabłka czy gruszki oraz kompotu ze śliwek. Te same owoce odnajdą się także w drożdżowym cieście z majerankiem.
Estragon
Estragon oprócz zastosowań kulinarnych jest używany jako lek. Posiada różne właściwości lecznicze. Uzupełnia niedobór witaminy A, która w naszym organizmie odpowiada za proces widzenia oraz pozytywnie działa na układ immunologiczny, wzmacnia naszą odporność. Estragon zwalcza również brak apetytu, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, wpływa też na obniżenie cholesterolu. Do potraw powinny dodawać estragon osoby, które cierpią na nadciśnienie.
Oprócz tego estragon znajduje zastosowanie w kosmetyce – głównie w zwalczaniu dolegliwości reumatycznych. Stosuje się go w produkcji mydeł, perfum i innych kosmetyków. Jest także używany w aromaterapii.
Do czego dodajemy estragon
Dodaje się go do sosów na bazie śmietany, jajek i majonezu, np. sosu tatarskiego i holenderskiego, zupy pomidorowej, zup kremów, omletów czy jajecznicy z serem brie. Pasuje do kaczki, jagnięciny, kurczaka, ryb oraz owoców morza. Estragonem przyprawia się sałaty, ogórki, buraki.
Pasuje do masła ziołowego, musztard (francuskiej musztardy Dijon), a także aromatyzuje się nim ocet. Estragon ma mocny smak i użyty w nadmiarze może zdominować potrawę.
Bożenna Kaczmarek
Instruktor ds. ogrodniczych
Biuro Okręgu Pomorskiego PZD w Gdańsku