GNOJÓWKI ROŚLINNE

3006.2020

Tytuł być może nie wszystkim dobrze się kojarzy, bo o  dziwo znam działkowców nieznoszących zapachu obornika, a tu padnie propozycja czegoś o dużo bardziej uciążliwym zapachu.

Ale nie o zapach tu chodzi, on przeminie, a my utrzymamy nasz priorytet, czyli ekologię i naturalne metody nawożenia i oprysków.

Oglądałam ostatnio amatorski film o doświadczeniu polegającym na zastosowaniu 3 rodzajów nawozów w uprawie pomidorów. Młodym sadzonkom podano kompost, gnojówkę z pokrzywy i specjalistyczny nawóz do pomidorów. Wniosek z tego doświadczenia był taki,  że nawóz specjalistyczny dał najlepszy efekt, drugi był kompost, a gnojówka z pokrzywy, jako najbardziej uboga, była na trzecim, ostatnim miejscu.

Jeżeli ekologia, to na pewno nie specjalistyczne nawozy, bo są po prostu sztuczne. W sklepowych warzywach dość mamy chemii, a te z własnej uprawy powinny być od nich całkowicie wolne. Połączenie nawożenia kompostem i gnojówką, to będzie najlepsze co możemy zrobić dla naszych roślin, a tym samym i dla siebie.

Gnojówka z pokrzywy to, można powiedzieć,  „oklepany” temat, dlatego chciałabym zaproponować troszkę urozmaicenia i zrobienie gnojówki z podagrycznika, krwawnika, skrzypu i perzu. Są to niezwykle uciążliwe chwasty, których zazwyczaj nie dajemy na kompostownik i po prostu je wyrzucamy. Tymczasem można z nich wyciągnąć coś, co może się bardzo przydać. Oprócz chwastów, dodatkowa propozycja to  gnojówka z liści pomidorów.

Podagrycznik -  dziś nieco zapomniana, kiedyś bardzo popularna roślina o działaniu przeciwnowotworowym i antydrobnoustrojowym, zawierająca  minerały (potas, magnez, cynk, miedz, mangan, tytan, bor, żelazo), beta-karoten, witaminy E i C.

 

Krwawnik  - roślina o działaniu antyseptycznym i  przeciwbakteryjnym, zawiera witaminy A, C i K, garbniki, sole mineralne, minerały (miedż, cynk, żelazo, siarka).

Skrzyp –  roślina lecznicza o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, zawierająca m.in. krzemionkę, sole mineralne i kwasy organiczne.

Perz – dziś tylko uciążliwy chwast, niegdyś roślina lecznicza o działaniu antybakteryjnym, zawierająca witaminę C, krzemionkę , potas i żelazo. Roślina jadalna.  W formie palonej był niegdyś zamiennikiem kawy.

Liście pomidorów –witaminy C i E oraz potas i beta-karoten. Używamy tylko zdrowe liście, po przefermentowaniu stosujemy tylko do podlewania pomidorów.

Sposób przygotowania jest analogiczny do sporządzania gnojówki z pokrzywy. Napełniamy wiadro/beczkę liśćmi, zalewamy wodą, mieszamy raz dziennie w celu napowietrzenia i czekamy. Wspomniany na wstępie zapach poinformuje nas o gotowości preparatu.

W takiej gnojówce znajdą się wszystkie wymienione wyżej wartościowe minerały, łatwo przyswajalne składniki odżywcze i bardzo pożyteczne mikroorganizmy. Resztki pozostałe po przecedzeniu gnojówki wspaniale wzbogacą nam kompost i przyśpieszą jego rozkład, choć odradzałabym wyrzucanie na kompost kłączy, szczególnie podagrycznika.

Temat gnojówek roślinnych to przysłowiowy „temat – rzeka”. Można by pisać długo o tym czy rozcieńczać  czy nie, a zdania są podzielone, jak próbować zniwelować ich przykry zapach czy mnożyć propozycje zastosowania innych surowców czy ich mieszanek do produkcji tego cennego nawozu.

W tych kwestiach chciałabym odesłać zainteresowanych do kopalni wiedzy na ten temat czyli do Internetu i zachęcić do rozbudzania w sobie ciekawości i chęci eksperymentowania.

Anna Nowakowska

ROD „JANOWO” Rumia

Instruktor Okręgowy SSI

Galeria