Otwarcie ścieżki edukacyjnej

1410.2025

W dniu 11.10.2025 r. na terenie Rodzinnego Ogrodu Działkowego im. W. Sikorskiego w Gdyni nastąpiło otwarcie ścieżki edukacyjnej poświęconej zrównoważonej uprawie. Opracowana ścieżka edukacyjna była zwieńczeniem prowadzonych warsztatów w ramach projektu FURKAN Gdynia, przez Lidera - fundację Busola Trends oraz Partnera - Urząd Miasta Gdyni, we współpracy z Fundacją Zatoka.

Wśród zaproszonych gości uczestniczyli p. Mieczysław Kamiński – prezes Okręgu Pomorskiego w Gdańsku, p. Leonarda Półgęsek – członek Okręgowej Rady Pomorskiej w Gdańsku, członkowie zarządu ROD im. W. Sikorskiego w Gdyni oraz Działkowcy z rodzinami.

W pierwszej części imprezy p. Małgorzata Piskórz – badaczka prognostka i analityczka trendów wspierająca miasta i organizacje we wdrażaniu myślenia długoterminowego w procesach innowacyjnych oraz w tworzeniu strategii odpornych na przyszłość, dokonała otwarcia tablic edukacyjnych, wyeksponowanych przed wejściem na teren ogrodu. Tablice edukacyjne w ilości sześciu sztuk opracowane zostały podczas warsztatów Ambasadorów wiedzy o bezpiecznej żywności, nowoczesnych i zrównoważonych praktykach w produkcji, przetwórstwie i dystrybucji żywności roślinnej w regionie Gdyni
i okolic.

Pani Małgorzata uczestnikom imprezy przedstawiła główne cele projektu FURKAN. Dodatkowo dokonała interpretacji każdej z tablic edukacyjnych, które przedstawiają różne aspekty w produkcji roślinnej  zmierzającej do uzyskania dobrej jakości, a przede wszystkim zdrowej żywości. Tablice przedstawiają porady ogrodnicze oraz praktyczne wskazówki oparte na katalogu dobrych praktyk ogrodniczych.

Podczas wykładu podkreślano, edukacja o bezpiecznej żywności pełni niezwykle ważną funkcję w życiu ogrodu – pomaga budować świadomość o zdrowej żywności, uczy odpowiedzialności utrzymania gleby w dobrej kulturze agrotechnicznej (prowadzenie regularnych badań gleby na zawartość azotu, potasu fosforu, magnezu, a także na zawartość metali ciężkich i zanieczyszczeń), wprowadzania bioróżnorodności (zmniejsza ryzyko uodparniania się patogenów szkodników wraz ze zmieniającym się klimatem, czy też zwiększa możliwość wprowadzenia utrzymania naturalnych wrogów danych patogenów ograniczając tym samym stosowanie środków ochrony roślin, które potrzebują więcej czasu na rozłożenie substancji aktywnych w glebie czy asymilację przez rośliny).   

Po poczęstunku odbyła się druga cześć spotkania, która została poprowadzona przez p. Kasię Banaś - edukatorkę przyrodniczą do dzikich roślin jadalnych, która zabrała działkowców na spacer połączony z warsztatami edukacyjnymi poświęcony dzikim roślinom jadalnym. Na których słuchacze dowiedzieli się o smacznej jajecznicy z dodatkiem pokrzywy, o leczniczych właściwościach grzybów rosnących na drzewach boczniaków ostrygowatych, babki lancetowatej i wielu innych roślin, traktowanych jako chwasty na działce. W trakcie warsztatów p. Katarzyna przygotowała dla Działkowców warsztaty sensoryczne, gdzie działkowcy odkryli ukryte w woreczkach zapachy ziół oraz ich właściwości lecznicze.

W trakcie całej imprezy nie zabrakło ekologicznych ogórków kiszonych, pieczonych kiełbasek, ciepłych napojów oraz ciast upieczonych własnoręcznie przez Działkowców – za które serdecznie dziękujemy. W trakcie spotkania Działkowcy mogli posmakować mikrokonfitur z jesiennych przetworów w małych słoiczkach.

Nowe tablice edukacyjne w naszym ogrodzie staną się przestrzenią do nauki, inspiracji i odkrywania dobrych praktyk przez Działkowców oraz mieszkańców Gdyni oraz sąsiednich miejscowości.

Rodzinne Ogrody Działkowe to nie tylko miejsce wypoczynku i rekreacji, ale także przestrzeń, w której szczególną wagę przywiązuje się do wyprodukowania zdrowej żywności, która jest spożywana przez całe rodziny działkowców. Dlatego ważne są działania na rzecz produkcji zdrowej żywności roślinnej w produkcji, przetwórstwie i dystrybucji w regionie Gdyni i okolic.

Wszystkim Działkowcom zaangażowanym w organizację imprezy składam serdeczne podziękowania oraz wszystkim osobom uczestniczącym w spotkaniu i warsztatach, którzy pogłębili wiedzę na temat świata dzikich roślin jadalnych.  

 

Grzegorz Drozdowski

Członek Okręgowej Rady Pomorskiej w Gdańsku

Galeria