Porady ogrodnicze na luty
1002.2015
Zakupy na wiosnę Wszystkich działkowców zapraszamy do odwiedzenia sklepu wysyłkowego „działkowca” na www.dzialkowiecsklep.pl tel. 22 101 34 34. Są tam zarówno narzędzia i sprzęty przydatne na działce (np. kosiarki, wertykulatory, sekatory, kompostowniki), jak i nawozy, opryskiwacze, nasiona, cebule roślin ozdobnych, szczepionki mikoryzowe, produkty prozdrowotne i ekokosmetyki. Warte uwagi są też książki o tematyce ogrodniczej oraz Kalendarz biodynamiczny 2015 (ostatnie egzemplarze!). Codziennie wprowadzane są nowe produkty a wybrane objęte promocją. Wkrótce rusza sprzedaż drzewek i krzewów owocowych oraz ozdobnych, w tym licencjonowanych odmian róż. Zapraszamy!
● Dobre bo własne! Czy warto na działce uprawiać warzywa i owoce, gdy świeże można kupić praktycznie przez cały rok? WARTO! Korzyści z własnych upraw jest wiele. Własne warzywa i owoce to przede wszystkim zdrowa żywność – świeża, o wysokiej zawartości cennych składników odżywczych, nieskażona, o doskonałym smaku i aromacie. Zatem nie tylko cena ma znaczenie – stawką jest nasze zdrowie, satysfakcja i dobre samopoczucie. Dlatego już teraz warto zaplanować wiosenne nasadzenia roślin sadowniczych oraz warzyw i ziół. Nieocenionymi doradcami w tym zakresie będą miesięczniki „Działkowiec” oraz „Mój Ogródek”.
● Na trawniku Nie należy udeptywać śniegu na trawnikach. Najlepiej nie chodzić po tych samych śladach. Ubity śnieg tworzy lodową skorupę, pod którą brakuje powietrza. Dodatkowo wiosną warstwa taka dłużej topnieje. Wszystko to może skutkować obumieraniem trawy.
● Sól i lód Śniegu ze ścieżek posypywanych solą nie można przerzucać na rabaty i trawnik. Sól źle wpływa na rośliny. Na działce najlepiej jej nie stosować. Sól można zastąpić np. gruboziarnistym piaskiem.
● Bomba witaminowa Kiełki warzywne można tanio wyprodukować samemu. Są one źródłem wielu witamin i związków prozdrowotnych. Mogą być składnikiem prawie każdej potrawy. Warto je jeść, zwłaszcza na przedwiośniu gdy dokucza nam wiosenne przemęczenie. Godne przypomnienia są również surówki – skarbnica witamin, związków bioaktywnych i przeciwutleniaczy.
● Podlewanie zimozielonych W czasie odwilży trzeba je obficie podlać. Częstą przyczyną ich złego przezimowania jest susza fizjologiczna, a nie mróz.
● Pierwsze wysiewy Wysiewamy nasiona petunii, begonii stale kwitnących, celozji, astra chińskiego, gazanii lśniącej, lwiej paszczy, lewkonii letniej, szałwii błyszczącej. Po 3–4 tygodniach siewki pikujemy do małych doniczek i dalej uprawiamy w ciepłym i widnym pomieszczeniu.
● Przycinamy ozdobne Jeśli nie ma mrozu, można przystąpić do przycinania żywopłotów z krzewów iglastych. Ważne jest, aby zakończyć ten zabieg przed rozwojem pąków. Wykonujemy też cięcie sanitarne krzewów liściastych, przycinając suche lub chore pędy oraz prześwietlamy okazy, których pędy rosną zbyt gęsto i krzyżują się.
● Sadzonki z przechowalni Przechowywane rośliny balkonowe tworzą już zwykle nowe pędy. Warto to wykorzystać i rozmnożyć m.in. fuksje, lantany, pelargonie, pokrzelice. Sadzonki z 2–3 parami liści umieszczamy w pojemniku wypełnionym torfem z piaskiem lub gotowym podłożem do ukorzeniania i okrywamy kloszem lub namiocikiem z folii. Ustawiamy w ciepłym (20°C), widnym miejscu i regularnie zraszamy.
● Zimowe zabezpieczenia Sprawdzamy i ewentualnie poprawiamy zimowe zabezpieczenia przed zającami i mrozem. Uszkodzenia należy niezwłocznie zasmarować, a rośliny dodatkowo zabezpieczyć.
● Bielenie do poprawki W razie konieczności ponawiamy bielenie pni i nasad konarów drzew owocowych mlekiem wapiennym (wapno z dodatkiem farby emulsyjnej). Bielenie zabezpiecza rośliny przed ranami zgorzelinowymi, do których często dochodzi w lutym. Gotowe wapno do bielenia można zamówić na www.dzialkowiecsklep.pl lub telefonicznie: 22 101 34 34.
● Prześwietlamy drzewa owocowe Od połowy lutego można prześwietlać drzewa jabłoni, grusz i śliw oraz krzewów jagodowych – agrestu, aronii, porzeczek, winorośli. Cięcie prześwietlające należy rozpocząć od najstarszych drzew jabłoni i odmian wytrzymałych na mróz. Wycinamy zbędne gałęzie i konary oraz pędy zagęszczające koronę, wrastające do środka korony, krzyżujące się oraz nakładające na siebie (ograniczające dostęp światła do środkowej części korony). W wierzchołkowej części korony wycinamy na gładko (jak najbliżej nasady) pędy rosnące pionowo (wilki). Pozostawiamy rzadko rozmieszczone pędy krótsze, rosnące ukośnie lub poziomo. Podczas prześwietlania niektórych odmian jabłoni (Cortland, Idared, Redkroft, Paulared) oraz krzewów porzeczki czarnej i agrestu należy wycinać (całkowicie lub do zdrowego miejsca) jednoroczne pędy z objawami mączniaka, przez co w dużym stopniu ograniczamy możliwość infekcji nowych przyrostów wiosną. Na starszych drzewach jabłoni należy zwrócić uwagę na pojawiające się nekrozy kory powstałe w wyniku porażenia drzew przez zgorzel i raka drzew owocowych. Jeżeli rany na gałęziach i konarach nie są zbyt rozległe, to można je dokładnie oczyścić z martwej tkanki ostrym nożem i posmarować preparatem Funaben 03 PA lub białą farba emulsyjną z 2% dodatkiem Miedzianu. Więcej informacji – w „działkowcu” i książce „Sztuka cięcia drzew i krzewów owocowych” – do nabycia na www.dzialkowiecsklep.pl lub tel. 22 101 34 34.
● Tniemy winorośl Koniec lutego, to właściwy termin na przeprowadzenie zasadniczego cięcia formującego krzewów winorośli. Cięcie wykonywane w późniejszym terminie naraża krzewy na duże straty „soków” czyli pobranej przez korzenie wody i składników pokarmowych określanych jako tzw. płacz winorośli (płacz łozy). Zdarza się, że wyciekający z przyciętej łozy sok spływa na niżej położone pąki, które zasychają.
● Zadbajmy o brzoskwinię Jeżeli temperatura w ciągu dnia przekroczy +6°C dokładnie opryskujemy drzewa brzoskwini i nektaryny przeciw kędzierzawości liści. Opryskiwanie przeprowadza się w stanie bezlistnym – tylko wtedy można zniszczyć zimujące zarodniki grzyba. Roztworem cieczy należy bardzo starannie pokryć całe drzewo (pień i wszystkie gałęzie). Najlepiej pierwszy zabieg wykonać preparatami miedziowymi jesienią po opadnięciu liści, a drugi na przedwiośniu stosując Syllit 65 WP, Carpene 65 WP (dodyna). Preparaty miedziowe ograniczają także raka bakteryjnego.
● Profilaktyka Przeglądamy korony drzew i usuwamy zmumifikowane owoce oraz pędy z objawami zrakowaceń. Ograniczymy w ten sposób źródła rozprzestrzeniania się wiosną zarodników chorób grzybowych. Porażone owoce trzeba usunąć z działki lub głęboko zakopać.
● Szkodniki iglaków W końcu lutego (przy temperaturze ponad 10ºC) zwalcza się zimujące larwy ochojników powodujące szyszkowate narośla na świerkach oraz wiosenne załamywanie igieł na modrzewiach. Niszczymy również zimujące jaja przędziorka sosnowca na drzewach i krzewach iglastych (cyprysiki, jałowce, sosny, świerki, żywotniki). W zwalczaniu tych szkodników stosuje się preparaty zawierające olej parafinowy, np. Promanal 60 EC (0,2%), Floril 019 AL.
● Na porzeczce czarnej Z krzewów obrywamy nabrzmiałe (kapustowate) pąki zasiedlone przez szpeciela wielkopąkowca porzeczkowego. Wielkopąkowiec przenosi groźną chorobę wirusową – rewersję porzeczki, ograniczają owocowanie. Należy sadzić krzewy pochodzące z kwalifikowanych szkółek oraz odmiany tolerancyjne na wielkopąkowca (Ben Hope, Ben Gairn, Ores). W przypadku bardzo silnego zaatakowania krzewy należy usunąć.
● Dokarmiamy ptaki W dalszym ciągu systematycznie dokarmiamy ptaki, przylatują one w te same miejsca. Nie należy dawać im: resztek pożywienia, ponieważ zawierają sól i przyprawy. Szkodliwy dla ptaków jest również spleśniały, a także rozmoczony w wodzie chleb, który po rozmarznięciu kwaśnieje.
● Własna rozsada W połowie miesiąca w skrzynki wysiewne siejemy sałatę, pory, cebulę, później – do doniczek – kapustę głowiastą i kalarepę. Sałata wymaga pikowania w fazie rozwiniętych liścieni.